Yeni Kent Sorunu

Andy Merrifield daha önce “Metromarksizm: Şehrin Marksist Bir Hikâyesi” kitabıyla tanıttığımız bir coğrafyacı. Kendisi 1960, Liverpool doğumlu. Cambridge Üniversitesi Murray Edwards College’da Beşeri Coğrafya Bölümü’nde profesör olan Merrifield, okulu erken yaşta bırakarak çeşitli işlerde çalışmış ve birçok ülkeyi gezmiş. 1980’li yılların ortasında Liverpool Politeknik Üniversitesi’nde coğrafya, felsefe ve sosyoloji alanlarında lisans eğitimini tamamlamış. Doktorasını coğrafya üzerine Oxford Üniversitesi’nde yapmış ve bu arada David Harvey ile çalışmış. Uzun yıllar İngiltere ve ABD’nde coğrafya kürsülerinde öğretim görevlisi olarak çalışmış. 2003’te akademiyi bırakarak Fransa’da bir köye yaşamaya başlamış. 2011’de akademiye dönene kadar burada geçirdiği süreyi, Türkçe’ye çevrilen “Eşeklerin Bilgeliği: Kaotik Bir Dünyada Sükunet Arayışı” (Doruk Yayınları, 2014) kitabında anlatmış. Türkçe’ye çevrilen diğer kitapları “Metromarksizm: Şehrin Marksist Bir Hikâyesi” (Phoenix Yayınları, 2012) ve “Marksizm: Yıkıcı Siyaset ve Hayal Gücü” (Doruk Yayınları, 2013), henüz dilimize kazandırılmamış olanları ise “The Urbanization of In-justice” (1997), “Dialectical Urbanism” (2002), “Guy Debord” (2005) ve “Henri Lefebvre: A Critical Introduction” (2006) isimli kitaplardır.

Andy Merrifield‘in bugün sizlerle paylaşacağımız kitabı ise henüz yayınlanmış olan, o nedenle dumanı üzerinde olan olan “Yeni Kent Sorunu” (The New Urban Question) adlı kitabı. Tekin Yayınları‘nın “Kent-Mekân-Direniş Kitaplığı Dizisi içinde 2017 Mart ayı içinde yayınlanan kitabın editörlüğünü F. Büşra Helvacıoğlu, çevirisini Duygu Toprak ve Ceren Akyos, kapak tasarımını Nadir Çakır, sayfa tasarımını ise Bilgi Erdoğan yapmış.  Fiyatı ise şimdilik 20 lira.

C7dbyB8WkAM2e5Y

Kitabın arka yüzünde yer alan tanıtım yazısında ise şunlar yazılı:

Bir yanda mekân üzerinden dozu giderek artan bir yağma, diğer yanda sokaklara yeni bir ruh üflemeye çalışan yaratıcı toplumsal hareketler… Yeni Kent Sorunu, radikal kent kuramı ile politik aktivizm arasındaki bağlantıların izini sürerek süregiden küresel dünyamızda kent meselesine dair coşkulu ve ufuk açıcı bir yolculuk sunuyor.

Andy Merrifield, Haussmann’ın şehir planlamayı 19. yüzyıl Paris’ini işçi devriminden kurtarmanın bir aracına dönüştürmesinden günümüz metropollerine, Detroit gibi kentsel çöküntü alanlarından, son zamanlarda yükselen kent aktivizmine, kent deneyiminin nasıl da sınıf uzlaşmazlığı eliyle şekillendirildiğini ve komploların, ayaklanmaların ve toplumsal patlamaların savaş alanı olduğunu gözler önüne seriyor.

Manuel Castells gibi kent kuramcılarının çalışmalarının ötesine geçen Merrifield, şehrin sermaye eliyle bir fiili yağma alanı ve Occupy Wall Street’ten İspanya’daki Indignados’a yeni kent mücadelesi biçimlerinin zemini haline gelmesiyle, yeni bir kent sorunu tarif ederek bizi şenlikli yıkıma davet ediyor.

Herkese keyifli okumalar dileğiyle…

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s