Bugün size Ankara’daki Kavalıderem Derneği‘nin 2016 yılında düzenlediği Aydın Köymen Fotoğraf Yarışmasından söz ederek bu yarışmada ödül alan ya da sergilenmeye değer bulunan fotoğrafları paylaşacağım.
Yarışması şartnamesinde belirtildiğine göre “Aydın Köymen birlikteliği bu yıl için konu olarak, Türkiye’de genellikle ihmal edilen kent ve sanat ilişkisinin irdelenmesini seçmiştir. Sanat alanı kentsel yaşamın nesnel ve öznel yönleri; yaşamı anlamlaştırma, zenginleştirme bakımından özel bir öneme sahiptir. İnsanların kendilerinde beğeni duygusu uyandıran kentlerde yaşamaları onların onurlu yaşam hakkının gerçekleştirilmesini sağlamış olacaktır. Kent-sanat ilişkisi sadece yaşayanlarının beğenilerinin tatmini için gerekmemektedir. Bu ilişki temelde çok boyutludur. Sanatın diğer önemli bir boyutu da, kentlilerin kendilerini anlatabilmelerine olanak sağlayan bir ortam oluşturmasıdır. Demokratik toplumlarda kentliler eleştiri ve özlemlerini dile getirmekte tabii ki sanatı kullanacaklardır.
Sanatın bir protesto ortamı oluşturması, sanatı bu yanıyla da insan haklarının bir parçası haline getirmektedir. Ayrıca sanat etkinlikleri günümüz dünyasında kentlerin ekonomik dinamiğinin önemli bir ögesi haline gelen kültür endüstrisinin temel girdisini oluşturmaktadır. Tabii ki bu boyutların sayısı daha da artırılabilir. Bu yarışmada katılımcılardan kent-sanat ilişkisini kurarken sanatı çok boyutlu olarak ele alması beklenmektedir. Modernizmin toplumun seçkinlerince yaygınlaştırılmaya çalıştığı ülkelerde, toplumsal ve siyasal tercihler açısından olduğu gibi, sanatla ilgili alanlarda da bir yabancılaşma ve kopukluk kendini göstermektedir. Bu sorun yaşamı boyunca Aydın Köymen’i meşgul etmiştir. Köymen yaşamı boyunca toplumda dışlanan büyük kitlelerin toplumsal yaşama dahil edilmesi, onların tercihlerine saygı duyulması, onların anlaşılmaya çalışılmasının yanında yer almıştır. Bu tutumun onun demokrasiye inancının bir sonucu olduğu da söylenebilir. Bu nedenle yarışma jürisi katılımcıların sanat kent ilişkisini ele alırken bu ilişkide popüler sanatın yerinin ihmal etmemesi gerektiğini hatırlatmayı önemli bulmaktadır.”
Bu anlamda sözkonusu yarışmanın amacı, “yaşadığımız kentlerde gerçekleşen sanat etkinliklerini; sanatı icra eden ve icra edilen sanatı algılayan sanatseverin gözünden anlatmak“, konusu da “Popüler sanat ve Kent” olarak belirlenmiştir.
Her bir fotoğraf sanatçısının altı fotoğraflık bir seriyle katıldığı bu yarışmada 21 sanatçının toplam 126 fotoğrafı değerlendirmeye alındığı için biz birinci, ikinci ve üçüncü olan sanatçıların tüm fotoğraflarına ek olarak geriye kalan 18 sanatçının altı fotoğrafından sadece birini paylaşmak istediğimiz için sizlerden paylaşamadığımız diğer fotoğraflar adına özür diliyoruz. Sizinle paylaşamadığımız diğer fotoğrafları görebilmek için Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu’nun (TFSF) aşağıdaki linkine tıklamanızı rica ediyoruz.
http://www.tfsfonayliyarismalar.org/yarisma_detay_sonuc.asp?s=198



































