Yapılar ve engelliler… Engellileri dikkate almadan tasarlanan yapılar… Böylelikle engellilerin karşısına çıkarılan yeni yeni engeller…
TMMOB Mimarlar Odası bu sorunu dikkate alarak düzenlediği 2015 tarihli 4. Ulusal Fotoğraf Yarışması’nın şartnamesinde amaçlarını şu şekilde ifade etmiş:
“Nüfusunun yaklaşık % 13’ü engelli olan Türkiye’de, engelli nüfusun % 70’e yakınının engeline uygun mimari düzenlemelerden yoksun şekilde yaşadığını biliyoruz. Mimarlar Odası Bursa Şubesi olarak mimari engellerden arındırılmış mekânların, engelli-engelsiz tüm insanlarımız için bir lüks değil önemli bir ihtiyaç ve hak olduğuna inanıyoruz. Ülkemizde ne yazık ki niteliksiz ve bilim dışı imar uygulamalarının etkisinde gerek kentsel alanlarımız (caddelerimiz, sokaklarımız, parklarımız bahçelerimiz vb.) gerekse yapılarımız, bırakın engelli vatandaşlarımızı her yaştan engelli veya engelsiz vatandaşımızın mekânsal erişimi açısından türlü engeller barındırmaktadır. Yürüme engelli vatandaşlarımızın tekerlekli sandalyeleri ile yardımsız asla çıkamayacağı eğimde engelli rampaları, görme engelli vatandaşlarımızın her an bir engele çarpabileceği kabartma yolları, girilemeyen asansörleri ve yürünemeyen yollarıyla yapılarımız ve kentlerimiz bırakın engelli insanlarımız için sağlıklı erişim sağlamayı engelsiz insanlarımız için dahi ulaşılamaz haldedir. Diğer yandan bu ve buna benzer birçok engel için kenti yönetenlerce ya hiçbir çözüm üretilmemekte; ya da göstermelik uygulamalarla yanlışlar, yanlışla düzeltilmeye çalışılmaktadır. Tüm bu tespitlerden hareketle yarışmamızın amacı, “Engelli Olan İnsanımız Değil, Yapılarımız” sloganıyla Ulusal çapta profesyonel ya da amatör fotoğrafçılarımızın bu mimari eksiklikleri gözlemlemelerini sağlamak ve engel-insan ilişkisini çarpıcı karelerle ortaya koyacak çekimlerini bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında kamuoyuyla paylaşmalarını sağlamaktır.”
Bu amaç doğrultusunda üretilip ödül verilen ve sergilemeye değer bulunan bu yirmi çarpıcı fotoğraf bizlere mimarların tasarladığı yapılarla engelliler arasındaki uyumsuzluğu net bir şekilde ortaya koyuyor.

















