Kapitalizm, Devlet ve Zor

Bugünkü kitap tanıtımı bölümümüzü Montly Review Bağımsız Sosyalist Dergi‘nin Mayıs ayında yayınlanan 2017/2 sayısına ayırıyoruz.

Leo Huberman (1903-1968), Paul Sweezy (1910-2004) ve Harry Magdoff (1913-2006) tarafından kurulan ve editörlüğünü John Bellamy Foster tarafından yapılan dünyaca ünlü Montly Review Dergisi‘nin Türkiye edisyonu olarak çıkan Montly Review Bağımsız Sosyalist Dergi‘nin Türkiye editörlüğünü Gamze Yücesan-Özdemir, yardımcılıklarını ise Kansu Yıldırım ve Hakan Tanıttıran yapıyor.

Yayın Kurulu’nu ise Korkut Boratav, Tülin Öngen, Hayri Kozanoğlu, Galip Yalman, Filiz Zabcı, Mehmet Yetiş ve Ali Murat Özdemir gibi değerli Marksist bilim insanları oluşturuyor.

Kapitalizm, Devlet ve Zor konusuna odaklanan Mayıs 2017/2 sayısında Gamze Yücesan-Özdemir‘in Editörden başlığını taşıyan giriş yazısından sonra şu makaleleler bulunuyor:

* “Hayır”ın Sınıfsal, Siyasal ve Tarihsel Anlamı – Montly Review Türkiye Yayın Kurulu

* Egemenlik ve Olağanüstü Hal: Fransa ve Birleşik Devletler – Jean-Claude Paye,

* Aşırı Sağ Popülizm: Kılık Değiştirmiş Faşizm mi? – Filiz Zabçı

* Devletin Eleştirisi: Bir Yirmi Birinci Yüzyıl Perspektifi – István Mészáros

* “Anayasal Diktatörlük”, Devlet Biçimi ve Büyük Sermaye – Kansu Yıldırım – Ebubekir Aykut

* Küresel Eşitsizliğin Ölçülmesi – Michael D. Yates

* Marx’ın Göç Üzerine Düşünceleri: İşçiler, Ücretler ve Yasal Statü – David L. Wilson

* Kesişimsellik ve İlksel Birikim: Tekelci Finans Kapitalin Nişanesi Altında Hindistan’da Kast ve Toplumsal Cinsiyet – Judith Whitehead

* AKP, Neoliberalizm ve İslamcı Sermaye – Ebubekir Aykut

DCOZBKRXUAABdLL

İçinde bulunduğumuz koşulları sorgulayan, yerleşip kurumsallaşmakta olan otoriter yönetimin bildiğimiz anlamdaki bir faşizm mi yoksa Türkiye’ye özgü bir faşizm olduğunu sorgulayan, Fransa’daki olağanüstü hal ile Türkiye’deki olağanüstü halin NATO kopsepti içinde ilişki ve benzerliklerini araştıran, büyük sermayenin “Anayasal Diktatörlük“le ilişkilerini irdeleyenler bu makaleler, ilgi alanınıza göre sıcak yaz günlerinde okuyup üzerinde düşüneceğiniz bir araştırma, düşünce evreni.

Ben şimdiden “Hayır”ın sınıfsal, siyasal ve tarihsel anlamını sorgulayan yorumu, Filiz Zabçı’nın, Jean-Claude Paye’nin ve Kansu Yıldırım ile Ebubekir Aykut’un makalelerini okudum. Önümüzdeki günlerde de geri kalanını okuyup tüm dergiyi okunmuş kitap ve dergiler köşesine koymaya hazırlanıyorum.

Ta ki, yeni Yaz sayısı çıkana kadar.

 

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s